Най-големият производител на лазерни сензори в света планира да съди Министерството на отбраната на САЩ, след като Пентагонът върна компанията в "черен списък“ на фирми, свързани с военните на Пекин, съобщава британският вестник Financial Times.

Дейвид Лий, съосновател и главен изпълнителен директор на Hesai, обяви, че компанията планира да обжалва решението на Пентагона в съда.

"Ние не сме военна компания... не допринасяме и нямаме никакви връзки с китайската армия или военни организации. Работим независимо, без правителствен контрол или военна намеса“, уверява Лий.

Тъй като отношенията между двете суперсили се влошиха до историческо дъно, Вашингтон затегна хватката си върху китайските технологични групи, които подкрепят армията или биха могли да представляват заплаха за националната сигурност на САЩ.

Мерките включват ограничаване на достъпа на Китай до съвременни технологии и ограничаване на китайското участие в критична инфраструктура на САЩ. Тези ходове удариха технологичния сектор на Китай, давайки нов тласък на стремежа на лидера на азиатската страна Си Дзинпин за технологична самодостатъчност.

Въпреки че включването в черния списък на Министерството на отбраната не пречи на Hesai да продава продукти в САЩ, акциите на компанията пострадаха, като паднаха почти наполовина от януари, когато бе поставена за първи път в списъка.

Най-големият производител на дронове в света, базираната в Шенжен DJI, и базираната в Шанхай група за чипове Advanced Micro-Fabrication Equipment, също съдят Министерството на отбраната на САЩ за включването им в същия черен списък като Hesai.

Очаква се процесите да тестват дали китайските частни компании могат да убедят американските съдилища, че не са свързани с официален Пекин и неговата армия.

Служител на отбраната на САЩ подчерта, че "Hesai продължава да отговаря на изискванията за включване“, но отказа да предостави допълнителна информация.