Руската ЧВК "Вагнер" е подписал договор с китайска фирма за придобиване на два спътника и използването на изображенията от тях, подпомагайки нейната разузнавателна дейност през 2022 година, според документ видян от AFP и цитиран от France 24.

Договорът е подписан през ноември 2022 г., повече от половин година след нахлуването на Москва в Украйна, в което групата "Вагнер", под ръковотството на  Евгений Пригожин играеше ключова роля на бойното поле.

Сателитните изображения са използвани и за подпомагане на операциите на "Вагнер" в Африка и дори на неуспешния им бунт през юни, който доведе  до фактическото разпадане на групата, последвано от смъртта на Пригожин и други ключови фигури при самолетна катастрофа през август, е заявил източник пред AFP.

Според договор, видян от AFP, написан на английски и руски и подписан на 15 ноември 2022 г., компанията Beijing Yunze Technology продава два спътника за наблюдение с висока разделителна способност, принадлежащи на китайския космически гигант Chang Guang Satellite Technology (CGST) на Nika-Frut, компания част от търговската империя на Пригожин.

Договорът предвижда и предоставяне на снимки по заявка, което е позволило на "Вагнер" да получи сателитни снимки както на Украйна, така и на райони в Африка, където са действали негови наемници, включително Либия, Судан, Централноафриканската република и Мали, е заявил източник от европейската служба за сигурност.

Според този източник "Вагнер" дори са поръчали снимки на руската територия в края на май 2023 г., по цялото протежение на маршрута между украинската граница и Москва, който е завзет от силите на "'Вагнер" в края на юни, по време на краткия бунт.

Бунтът е прекратен в рамките на 24 часа и отбеляза окончателния разрив между руския президент Владимир Путин и Пригожин.

В договора обаче не се споменава за поръчване на снимки на руска територия и доставката на такива снимки не може да бъде потвърдена независимо от AFP.

Но в медиите се появиха съобщения, че западните разузнавателни служби, включително във Франция и САЩ, са имали информация, че бунтът е подготвян.

Източник от европейската служба за сигурност е заявил, че договорът с китайската фирма все още е активен.

Той предвижда придобиването на два китайски спътника - JL-1 GF03D 12 и JL-1 GF03D 13,  които са в орбита на височина 535 км над Земята.

С този договор "Вагнер" придобива и правото да участва в търгове за други сателитни изображения от мрежата, притежавана от китайския оператор CGST, който днес разполага с около 100 сателита.

Помолен да коментира договора, говорител на китайското външно министерство е за news pic 2
©
явил: "Не съм запознат със ситуацията, която описвате", и е добавил: "Китай винаги се отнася предпазливо и отговорно към съответните въпроси за износа и действа стриктно в съответствие с китайските политики, закони и международните си задължения."

Доставянето на китайски сателитни данни на ЧВК "Вагнер" изглежда вече е известно на Вашингтон, като на 24 февруари Министерството на търговията на САЩ, въз основа на решение на многоведомствена комисия, обяви, че ще добави Beijing Yunze Co. Technology към списъка си със санкции, както и посредника за сателитни изображения Head Aerospace Technology.

"Тези допълнения се основават на информация, че тези компании имат значителен принос към военната и/или отбранителната индустриална база на Русия и участват в дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ", се посочва в съобщението на Министерството на търговията на САЩ.

Според проучване чрез отворени източници Nika-Frut, регистрирано като дружество за търговия на едро, е изпратило няколко поръчки на хранителни стоки до Централноафриканската република през 2019 г. за минната компания Lobaye Invest,  дъщерно дружество на компанията M-Finans, контролирана преди от Евгений Пригожин и свързан с операциите на "Вагнер" в ЦАР. Lobaye Invest е обект на европейски санкции от миналия февруари.