Китай започна военни учения около Тайван в събота като "сериозно предупреждение" към сепаратистките сили в гневна, но широко очаквана реакция на посещението на вицепрезидента Уилям Лай в Съединените щати, предава Reuters.

Лай, фаворитът за президент на Тайван на изборите през януари, се завърна от Съединените щати в петък. Официално той правеше само междинни кацания на път за и от Парагвай, но изнасяше речи, докато беше в САЩ.

Китай гледа на Тайван като на своя територия, въпреки силните възражения на правителството на острова.

Командването на Източния театър на Народната освободителна армия, което отговаря за района около Тайван, обяви в кратко изявление, че извършва съвместни военноморски и въздушни патрули за бойна готовност около острова.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило 42 китайски самолета и осем кораба, участващи в учения около острова от събота сутринта, и че е разположило кораби и самолети в отговор.

Двадесет и шест китайски самолета пресякоха средната линия на широкия 100 км Тайвански пролив или зони отвъд всеки край на линията, се казва в изявление на министерството. В продължение на десетилетия линията служи като неофициална бариера между двете армии.

Командването на Източния театър на НОАК обясни, че провежда съвместни учения и обучение на военноморските и военновъздушните сили, като се фокусира върху координацията между кораб и самолет и контрола на завземането, за да тества "реалните бойни способности“ на силите.

"Това е сериозно предупреждение срещу сепаратистките сили за независимост на Тайван, които си сътрудничат с външни сили, за да провокират“, се казва в съобщението.

Разположеното оборудване включва разрушители, фрегати и бързи ракетни катери, както и изтребители, самолети за ранно предупреждение и заглушаване, които са "събрани в предварително определена зона“, се казва, без да се дават подробности.

Правителството на Тайван категорично осъди ученията, като министерството на отбраната заяви, че има способността, решителността и увереността да гарантира националната сигурност.

"Република Китай, Тайван, е суверенна държава и има легитимно и законно право да провежда нормални дипломатически взаимодействия с приятелски страни“, се добавя в изявление, използвайки официалното име на острова.

Часове преди ученията президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Южна Корея и Япония се споразумяха в Кемп Дейвид да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната и икономиката, като същевременно потвърдиха "значението на мира и стабилността в Тайванския пролив като незаменим елемент на сигурността и просперитета в международната общност“.