Китай е готов да създаде достатъчно възможности за мирно обединение с Тайван, но няма да позволи сепаратистки дейности, насочени към неговата "независимост“. Това увери Чен Бинхуа, говорител на службата по островните въпроси към Държавния съвет на Китайската народна република, предава РИА Новости, като се позовава на телевизионния канал CGTN.

Така той коментира изявлението на политици от Демократично-прогресивната партия на Тайван, че Пекин няма "график“ по въпроса за евентуални военни действия срещу острова.

Чен отбеляза, че Пекин няма да прояви снизходителност към силите за "независимост на Тайван“, ако се осмелят да провокират инциденти, насърчаващи суверенитета на острова.

"Искам да подчертая, че "независимостта на Тайван“ означава война“, подчерта китайският служител.

Той призова жителите на острова да се противопоставят на независимостта и да помогнат за връщането на отношенията между двете страни към "мирно развитие“.

Официалните отношения между централното правителство на Китай и острова бяха прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданската война с Комунистическата партия на Китай, се преместиха в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години.

Ситуацията около Тайван се влоши значително след посещението на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова в началото на август миналата година. Китай, който смята острова за една от своите провинции, осъди пътуването на Пелоси и обяви, че гледа на него като на подкрепа за "тайванския сепаратизъм“, след което проведе мащабни военни учения.