Властите в Пекин задействаха армията за справяне с последиците от опустошителното земетресение, което разтърси северозападната част на страната в понеделник вечер, съобщава британският вестник The Independent, като се позовава на китайското издание Global Times.

Пояснява се, че транспортен самолет Y-20 – един от най-големите по рода си в света, е бил насочен с войници към "фронтовата линия на бедствието“. Очаква се командната група за извънредни ситуации да помогне на местните власти при оказване на помощ и спасителните операции. Местните власти вече предупредиха, че поради тежките метеорологични условия се затваря "златен прозорец“ за възможност за работа на екипите.

По последни данни броят на загиналите в резултат на труса е достигнал до 118 души, а около 500 други са пострадали.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) оцени силата на труса на 6,1 по скалата на Рихтер, но китайските държавни медии съобщиха, че земетресението е регистрирано с магнитуд от 6,2 по Рихтер.

Според EMSC земетресението е станало на дълбочина 35 километра, а епицентърът му е бил на 102 километра югозападно от столицата на провинция Гансу - Ланджоу.

Зоната на бедствието се намира във високопланински район, така че спасителните усилия са насочени към предотвратяване на вторични бедствия, причинени от фактори, различни от земетресението.

Земетресението е повредило и някои водоснабдителни съоръжения, електропроводи, пътища и друга инфраструктура.