Китайските митници забраниха вноса на храни от десет японски префектури, включително Фукушима, пише Global Times. Това се дължи на факта, че Япония прави последни приготовления да започне да изхвърля в океана радиоактивно замърсени отпадни води, натрупани в резервоари повече от десетилетие след аварията в АЕЦ Фукушима, се пояснява в статията.

Плановете на Токио предизвикаха сериозно безпокойство сред жителите на региона. По-специално, китайските потребители изразяват загриженост относно безопасността на храните, внесени от Япония, съобщи в петък Главната митническа администрация на Китай (GACC). Митническите власти също разкритикуваха неотдавнашен доклад на Международната агенция за атомна енергия, според който планът за изхвърляне на замърсена вода от атомната електроцентрала Фукушима отговаря на стандартите за безопасност.

"Остават много въпроси по отношение на законността на японския план, надеждността на оборудването за пречистване и колко пълен е мониторингът“, подчертаха представители на GACC. Според тях докладът на МААЕ не отразява напълно мненията на всички експерти, участвали в оценката на безопасността на японския проект, а заключенията, съдържащи се там, "не бяха единодушно признати от всички страни", се казва в статията.

След аварията в японската атомна електроцентрала Фукушима през 2011 г. китайските митници придават голямо значение на въпроса за радиационната безопасност на японските хранителни продукти, внасяни в Китай, и внимателно следят мерките на Токио. За да защити по-добре китайските потребители и да предотврати вноса на продукти, потенциално замърсени с радиоактивни материали, китайските митници решиха да забранят техния внос от десет префектури в Япония, включително Фукушима, се казва в изявление на GACC.

Храните от други части на Япония, особено морските дарове, ще бъдат обект на особено строга проверка и наблюдение на придружаващите документи, казват китайски митнически служители. Те също така обещаха да останат много бдителни и да полагат непрекъснати усилия за активно наблюдение за радиоактивни вещества, за да гарантират безопасността на вносните японски стоки и да предотвратят навлизането на потенциално опасни продукти в Китай.

Междувременно повече от 80% процента от респондентите от 11 страни в Азиатско-тихоокеанския регион, с изключение на Япония, нарекоха плана на Токио да изхвърли радиоактивно замърсена вода в морето за "безотговорен". Почти 90% от анкетираните изразиха негативното си отношение към този план, докато 94% от тях настояват, че този ход ще има отрицателно въздействие не само върху Япония и страните от Азиатско-тихоокеанския регион, но и върху целия свят като цяло.