Първият дипломат на Китай Ван И увери руския си колега Сергей Лавров, че Пекин ще запази благосклонния си неутралитет спрямо войната в Украйна, пише CNN. Това се случва един ден, след като китайска делегация участва в международните разговори за приключване на конфликта с участието на Киев и без това на Москва.

В телефонна дискусия в понеделник, Ван И е подчертал, че Китай и Русия са "доверителни и надеждни добри приятели и партньори“.

"По отношение на украинската криза Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция, ще има обективен и рационален глас, активно ще насърчава мирните преговори и ще се стреми да търси политическо решение при всеки международен многостранен повод“, подчерта първият дипломат на Пекин, цитиран от китайското външно министерство.

Обаждането последва двудневни преговори, организирани от Саудитска Арабия, където около 40 държави, включително ключови съюзници на Украйна Съединените щати, Великобритания и Германия, както и Индия и редица близкоизточни нации, се срещнаха, за да обсъдят разрешаването на конфликта, почти 18 месеца от началото на военната интервенция.

Групата се съгласи относно важността на международния диалог за намиране на "обща основа, която ще проправи пътя към мир“, според официалните саудитски медии.

Лавров "оценява и приветства конструктивната роля, изиграна от Китай“ за политическото разрешаване на "кризата в Украйна“, посочват още от китайското външно министерство в своя прочит на разговора в понеделник.

Преди преговорите в Джеда украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече участието на Китай "супер пробив и историческа победа".

Украйна и нейните западни съюзници отдавна изразяват надежда, че Китай и неговият лидер Си Дзинпин, самоопределящ се като "приятел“ на руския президент Владимир Путин, могат да изиграят роля в тласкането на Москва към мир.

И Си, и Путин виждат другия като критичен партньор в прекрояването на това, което те виждат като воден от Америка световен ред, враждебен на техните цели, отбелязва CNN.

Китай продължи да укрепва своите икономическите, дипломатическите и военните връзки с Русия, въпреки нахлуването на Путин в Украйна, което Пекин никога не е осъдил.

Пекин не изпрати делегация на предишни международни преговори в Дания през юни, въпреки опитите си да се позиционира като потенциален мирен посредник в конфликта през последните месеци.