Китай, заедно със страните от Глобалния Юг, планира да създаде платформа "Приятели на мира“, която ще бъде насочена към "политическо уреждане на войната в Украйна“. Това се казва в изявление на пресслужбата на китайското външно министерство, предава УНИАН.

Изявлението дойде след срещата между китайския външен министър Ван И с главния специален съветник на президента на Бразилия Селсо Аморим в кулоарите на ООН.

Ван И заяви по време на срещата, че Китай, Пакистан и други страни от Глобалния Юг възнамеряват да създадат платформа "Приятели на мира“, която ще бъде насочена към "кризата“ в Украйна. Според ръководителя на китайското външно министерство тази платформа е отворена и не се стреми да се конкурира с никого.

"Приятели на мира се стремят да бъдат обективен и рационален глас и ще играят конструктивна роля в политическото уреждане на украинския въпрос“, се казва в изявлението.

В същото време специалният представител на Бразилия говори за "мирния план" на Китай и страната му по отношение на Украйна и добави, че той е от голямо значение.

"Двете страни могат да продължат да работят заедно, за да играят ролята на "приятели на мира“, да постигнат общ консенсус и да помогнат за охлаждане на ситуацията“, подчерта Аморим.