Китай пристъпва към производството на ново поколение подводници с ядрено въоръжение, които се отличават с ниското си ниво на шум и съответно трудното им откриване от сонарите, пише Reuters.

Регионални анализатори и аташета в областта на отбраната казват, че има все повече доказателства, че Китай е на път да пусне своята подводница с балистични ракети от следващо поколение преди края на десетилетието. В същото време китайските инженери са успели да постигнат ниско ниво на шум на подводницата благодарение на руските технологии.

Тайните усилия за проследяване на китайски подводници с балистични ракети са основна мисия на ВМС на САЩ и съюзническите армии в Индо-тихоокеанския регион.

Отбелязва се, че по стелт и въоръжение новата китайска подводница ще съперничи на съвременните руски кораби. Технологичният скок ще има "дълбоки" последици за САЩ и техните съюзници в Индо-тихоокеанския регион, казват анализатори.

По-рано стана известно, че подводница на китайския флот през август е попаднала в подводен капан за британски и американски кораби в Жълто море, който преди това е бил поставен от китайските военни. При инцидента са загинали 55 китайски моряци. Официално китайските власти не потвърждават данните за смъртта на моряци и катастрофата на подводницата.