Според данни на Държавното валутно управление на Китай, задълженията на страната по преките инвестиции (FDI) в платежния баланс са се съкратили с 11,8 милиарда долара през третото тримесечие на годината. Това е първото понижение на показателя от 1998 г., когато започна да се води подобна статистика, пише Bloomberg.

 Обемът на ангажиментите за преки инвестиции обхваща паричните потоци, свързани с чуждестранни компании, опериращи в Китай. Според анализатори, анкетирани от Bloomberg, първото в историята намаление на този показател показва нежеланието на чуждестранния бизнес да реинвестира средствата си в Китай поради нарастващите разногласия между Китай и Запада и по-привлекателните условия за съхранение на капитал в западните страни.

"Част от слабостта на притока на преки чуждестранни инвестиции в Китай може да се дължи на репатрирането на печалбите от мултинационални компании", цитира Reuters анализаторите на Goldman Sachs. "Тъй като лихвените проценти в Китай са "по-ниски в дългосрочен план“, докато процентите извън Китай са по-високи в дългосрочен план, натискът върху изтичането на капитал вероятно ще продължи