Дипломатическата мисия на Пекин в Европейския съюз предупреди, че Китай възнамерява да защитава своя суверенитет и сигурност и решително ще отблъсне всяко действие на НАТО, което накърнява законните права и интереси на страната, предава РИА Новости.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви съгласието на страните от Алианса да противодействат на нарастващото влияние и военна мощ на Китай. Според комюникето на срещата на върха политиката на Пекин представлява предизвикателство за интересите, сигурността и ценностите на Алианса, но Китай остава отворен за сътрудничество.

Китай обвини НАТО в умишлена дискредитация и нарече Алианса "продукт на Студената война“ с добре известни "злодеяния“. В съобщение на сайта на дипломатическата мисия се отбелязва, че в контекста на непрекъснатото влошаване на ситуацията в областта на международната сигурност, НАТО, вместо да изпълнява задълженията си, сляпо обвинява други държави и продължава да се намесва във вътрешните работи на други държави, създавайки конфронтация. Изявлението също така отбелязва "лицемерната природа“ на НАТО и неговото "желание за разширяване и хегемония“.

Дипломатическата мисия на Пекин заявява още, че открито съобщава на НАТО решимостта на Китай да защитава твърдо своя суверенитет, сигурност и интереси за развитие. Китай също така силно се противопоставя на разширяването на НАТО на изток в Азиатско-Тихоокеанския регион. Всяко действие, което накърнява законните права и интереси на Китай, ще бъде посрещнато със силна съпротива, уверяват китайските дипломати.