Министерството на отбраната на Китай в четвъртък призова Азиатско-Тихоокеанския регион да бъде в повишена готовност, тъй като Съединените щати засилват военното разполагане в региона, след доклади за план на Вашингтон да възстанови тихоокеанско летище, от което са осъществени атомните бомбардировки над Япония през 1945 година, пише Reuters.

 Китайските военни обръщат голямо внимание на действията на Съединените щати и твърдо ще защитават морските права, сигурността и суверенитета на Китай в региона, подчерта У Чиан, говорител на министерството на отбраната, на редовна пресконференция.

По-рано през декември генерал от военновъздушните сили на САЩ заяви пред японския вестник Nikkei, че американската армия ще постигне "значителен напредък“ в отвоюването на Тиниан Норт от джунглата през следващите месеци, като част от план за разпръскване на самолетите им в Индо-Тихоокеанския регион, тъй като ракетната заплаха от Китай нараства.

Летището, изоставено след Втората световна война, се намира на остров Тиниан, част от Северните Мариански острови, територия на САЩ, и на около 200 километра северно от Гуам.