Китай предложи да подкрепи дългогодишния си стратегически партньор Унгария по въпросите на обществената сигурност, надхвърляйки търговските и инвестиционните отношения, по време на рядка среща с премиера Виктор Орбан, точно когато НАТО се бори да разшири мрежата си в Европа, пише Euractiv.

Китай се надява да задълбочи връзките в областта на правоприлагането и сигурността с Унгария, тъй като двете страни отбелязват 75-ата си годишнина от дипломатическите си отношения, заяви министърът на обществената сигурност Ван Сяохон пред Орбан миналата седмица, съобщи официалната информационна агенция "Синхуа“.

По време на посещение в Будапеща Ван заяви, че се надява подобни усилия да бъдат "нов акцент в двустранните отношения“ в области като борбата с тероризма и транснационалните престъпления.

Те също така ще включват изграждане на капацитет за сигурност и правоприлагане в рамките на инициативата на президента Си Дзинпин "Един пояс, един път“, която има за цел да свърже Китай със света чрез търговски и инфраструктурни връзки.

Ван също се срещна с министъра на вътрешните работи Шандор Пинтер и подписа документи за правоприлагане и сътрудничество в областта на сигурността.

Гаранциите за сигурност на Китай идват, докато Унгария работи за намаляване на зависимостта си от западните страни през последното десетилетие при Орбан, като наскоро устоя на натиска да одобри разширяването на НАТО в Европа, отбелязва Euractiv.

Китай беше критичен към НАТО, особено след като блокът заяви миналата година, че Пекин е оспорил неговите интереси, сигурност и ценности със своите "амбиции и политики на принуда“.

Китайските държавни медии нарекоха НАТО "сериозно“ предизвикателство за глобалния мир и стабилност.

Пактът за сигурност с Унгария представлява дипломатическа победа за Китай в Европейския съюз, тъй като блокът претегля връзките си с втората по големина икономика в света заради различията в човешките права, търговските дисбаланси и инвазията на Русия в Украйна.

Нарастващият афинитет на централноевропейската страна към Пекин вече вкара клин в общия фронт на ЕС.

В няколко случая Унгария застана настрана или се противопостави на позициите на ЕС, критични към Китай по въпроси като правата на човека, и приветства китайските инвестиции въпреки призива на ЕС към членовете да приведат отношенията си с Китай в съответствие с тези на блока.

Унгария е дом на най-голямата логистична и производствена база на Huawei Technologies извън Китай, въпреки предупрежденията на Европейската комисия, че телекомуникационният гигант представлява риск за сигурността на ЕС.

Унгария скоро ще бъде домакин на първия европейски завод на китайския производител на автомобили BYD.