Министерството на външните работи на Китай потвърди информацията на медиите, че лидерът на страната Си Дзинпин няма да присъства на срещата на върха на Г-20, където се предполагаше, че може да се срещне с американския си колега Джо Байдън, пише CNN.

Говорителят на ведомството Мао Нин съобщи, че вместо Си китайският премиер Ли Цян ще отиде на срещата на върха, но отказа да говори за причините за отказа на лидера на страната да участва.

Американският телевизионен канал отбелязва, че отсъствието на Си Дзинпин от срещата на върха на Г-20 идва на фона на напрежението между Китай и страната домакин Индия заради спорната им граница и нарастващите връзки на Ню Делхи със Съединените щати.

Срещата на върха в Ню Делхи ще се проведе на 9-10 септември - там, наред с други неща, Си трябваше да се срещне с Джо Байдън. Президентът на САЩ заяви, че е "разочарован" от отказа на китайския му колега да отиде на срещата на върха.

Украйна не беше включена в списъка на страните, поканени на срещата на Г-20. Организаторите обясниха това с факта, че форматът не е създаден за обсъждане на проблемите на сигурността.

Трябва да се отбележи, че там няма да присъства и руският президент Владимир Путин, вместо него Руската федерация ще бъде представлявана от първия си дипломат Сергей Лавров.