Китайски изследователи са анализирали въздействието на високоскоростните оръжия с кинетична енергия върху танковата броня на САЩ, базирайки тестовете си на поуките, извлечени от войната в Украйна и разглеждайки бронираните машини на Тайван, доставени от Съединените щати, пише South China Morning Post.

През декември 2023 г. Asia Times съобщи, че Тайван ще получи 38 танка M1A2T Abrams през 2024 г. като част от поръчка от 108 единици, които ще бъдат доставени в четири партиди до 2026 г. Покупката има за цел да модернизира остарелите танкови сили на Тайван, състоящи се от модернизирани M60 и M48.

Този месец SCMP съобщи, че китайски учени са провели симулации, за да определят възможността за повреда на американски танк от 40 до 60 тона с оръжия с кинетична енергия.

Съобщава се, че китайски екип е открил, че 20-килограмова твърда сфера, движеща се със скорост четири пъти по-висока от скоростта на звука, може да причини значителни щети на модерни танкове, построени по военните стандарти на САЩ, според доклада на SCMP.

Кинетичната енергия, пренасяна от такъв снаряд, е около 25 мегаджаула, което е по-малко от седем киловатчаса, когато се преобразува в електричество. Китайският екип твърди, че при симулациите вътрешността му е непоправимо повредена, въпреки че целевият резервоар може да изглежда неповреден отвън,  допълва Asia Times.