Китайската народна република не планира да изпраща свои представители в Малта, където на 28-29 октомври ще се проведе среща за обсъждане на прилагането на така наречената "формула за мир“ на Киев.

Както пише Bloomberg, главните лидери на този форум ще бъдат представители на страните от Г-7. На събитието ще присъстват още Катар, Южна Африка, Индия и Турция.

Източници на изданието допускат, че в дискусията във виртуален формат ще участват още редица държави. Сред тях са Бразилия и Чили.

Според агенцията отказът на Китай да участва в това събитие е разочаровал украинския президент Володимир Зеленски, който се опитва да получи глобална подкрепа за своя "мирен план“.

Киевската "формула за мир“ изисква капитулация на Русия, която трябва да върне на Украйна всички територии в границите от 1991 г.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че предстоящата международна среща за Украйна в Малта няма перспективи, тъй като всякакъв формат на дискусия без участието на Русия няма смисъл.