Китайският министър на обществената сигурност Ван Сяохон обяви, че Пекин е готов да помогне на Русия в противодействието на "подривни неправителствени организации и чуждестранни агенти“, предава ТАСС.

На среща с руския главен прокурор Игор Краснов в Пекин Ван Сяохонг е отбелязал, че Китай подкрепя Русия в защитата на политическата сигурност и се противопоставя на външна намеса.

"Както правилно отбелязахте, през последните години колективният Запад провежда т.нар. двойно сдържане срещу Китай и Русия. Те използват информационна и технологична война, както и други методи по всякакъв възможен начин, за да нарушат политическата стабилност на нашите страни, отнасят се негативно към нормалното ни сътрудничество, заплашват и дори прилагат незаконни едностранни санкции. В тази област китайската страна е готова да окаже практическа помощ за [противодействие] на подривната дейност на неправителствени организации, чуждестранни агенти и други асоциации“, увери Ван Сяохон.

На свой ред в рамките на срещата руският генерален прокурор е подчертал "усилията на западните страни да дестабилизират международното сътрудничество в областта на правоприлагането“. В същото време Краснов е благодарил на китайската страна за "винаги издържаната и конструктивна позиция“ на международната арена.