Необходимо е да се ускори подготовката за "истински ефективна“ мирна конференция за Украйна, като се подкрепи предложението на Китай и Бразилия за разрешаване на този проблем. Това заяви китайският външен министър Ван И в Пекин на съвместен брифинг с турския си колега Хакан Фидан, предава ТАСС.

Колкото повече страни подкрепят консенсуса от шест точки, предложен от Китай и Бразилия, толкова по-близо е денят, в който ще бъде свикана истинска мирна конференция и толкова по-добри са перспективите за мир, посочи той.

 "Светът се нуждае от повече обективни, балансирани, положителни и конструктивни мнения относно кризата в Украйна“,  отбеляза още Ван И.

Той добави, че е необходимо да се предотврати разширяването на конфликта, ескалацията и да се избягват действия, които могат да провокират влошаване на ситуацията.

Ръководителят на китайското външно министерство също призова всички заинтересовани страни за диалог, усилия за предоставяне на хуманитарна помощ и предотвратяване на използването на ядрени оръжия и атаки срещу атомни електроцентрали.