Китай, в отговор на решението на правителството на САЩ да прехвърли поредната партида оръжия на Тайван, въведе ограничителни мерки срещу девет американски компании. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи в Пекин, цитирано от световните медии.

"САЩ отново обявиха продажбата на оръжия на китайския регион Тайван . Това сериозно нарушава принципа за единен Китай,... представлява намеса във вътрешните работи на КНР и накърнява суверенитета и териториалната цялост на Китай. В съответствие със Закона за античуждестранните санкции Китай реши да въведе ограничителни мерки срещу редица американски компании“, се казва в изявлението.

В списъка със санкциите влизат корпорациите Sierra Nevada, Stick Rudder, Cubic, S3 AeroDefense, TCOM, TextOre, Planate Management Group, ACT1 и Exovera, участващи в програми за производство на оръжия.

Според изявлението активите на тези американски производители в Китай ще бъдат замразени, а на китайските компании и физически лица е забранено да си сътрудничат с тях. Ограниченията влизат в сила от днес, 18 септември.

Това не е първият път, когато Пекин налага санкции на американски оръжейни компании за продажбата на техни продукти на Тайван. През май китайското правителство наложи санкции срещу 15 американски корпорации, включително големи световни производители на оръжия като General Atomics, General Dynamics, Boeing Defense и Lockheed Martin и Raytheon.