Китай обяви, че налага санкции на американска изследователска компания и двама анализатори, които са докладвали подробно за твърдения за нарушения на човешките права, извършени срещу уйгури и други мюсюлмански малцинствени групи в Синдзян-Уйгурския автономен окръг, пише Associated Press.

Говорителят на външното министерство Мао Нин обяви в сряда, че базираната в Лос Анджелис фирма за изследвания и анализ на данни Kharon, нейният директор по разследванията Едмънд Сю и Никол Моргрет, анализатор по правата на човека, свързана с Центъра за напреднали отбранителни изследвания, ще да им бъде забранено да пътуват до Китай. Освен това всички активи или собственост, които имат в Китай, ще бъдат замразени и на организациите и лицата в Китай е забранено да извършват транзакции или да си сътрудничат по друг начин с тях.

В изявление на уебсайта на Министерството на външните работи Мао пояснява, че санкциите срещу компанията, Сю и Моргрет са отмъщение за годишния доклад на правителството на САЩ за човешките права в Синдзян.

В статия, публикувана през юни 2022 г., Моргрет пише: "Китайското правителство предприема съгласувана кампания за индустриализиране на Синдзян-Уйгурския автономен регион (СУАР), което накара все по-голям брой корпорации да установят производствени операции там. Тази централно контролирана индустриална политика е ключов инструмент в усилията на правителството да асимилира насилствено уйгури и други тюркски народи чрез институцията на режим на принудителен труд“.

Такива доклади черпят информация от източници, като неправителствени организации и групи, които могат да получават търговски и правителствени субсидии или друго външно финансиране.

Китай отдавна отрича подобни твърдения, заявявайки, че широкомащабната мрежа от подобни на затвори съоръжения, през които преминават стотици хиляди мюсюлмански граждани, има за цел само да ги отърве от насилствени, екстремистки тенденции и да ги научи на професионални умения. Бившите затворници описват тежките условия, наложени без съдебен процес и искания да се отрекат от културата си и да възхваляват президента Си Дзинпин и Комунистическата партия всеки ден.

Китай твърди, че всички лагери вече са затворени, но се съобщава, че много от бившите им затворници са били осъдени на дълги присъди другаде. Достъпът до региона на журналисти, дипломати и други е строго контролиран, както и движението извън региона на уйгури, казаци и други мюсюлмански малцинства.

"С издаването на доклада Съединените щати отново разпространиха фалшиви истории за Синцзян и незаконно санкционираха китайски служители и компании, цитирайки така наречените проблеми с правата на човека“, казва Мао.

"Ако Съединените щати откажат да променят курса си, Китай няма да трепне и ще отговори със същото“, отбеляза още тя пред репортери на по-ранен брифинг.

САЩ наложиха визови забрани и широк набор от други санкции на десетки служители от Китай и полуавтономния град Хонконг, включително бившия министър на отбраната на страната, който изчезна при обстоятелства, които Китай все още не е обяснил. Външният министър на Китай също беше сменен тази година без информация за съдбата му, подхранвайки спекулациите, че лидерът на партията и пожизнен държавен глава Си Дзинпин провежда чистка на длъжностни лица, заподозрени в сътрудничество с чужди правителства или просто показване на недостатъчна лоялност към най-авторитарния лидер на Китай от времето на Мао Дзедун.