Китайските власти в понеделник наложиха ограничения върху износа на граждански дронове с голям обсег, посочвайки опасенията си, че тези коптери се използват масово от воюващите страни в украинския конфликт, пише Associated Press.

Контролът върху износа ще влезе в сила във вторник, за да се предотврати използването на дронове за "немирни цели“, се казва в изявление на Министерството на търговията. Износът все още ще бъде разрешен, като не се пояснява какви точно рестрикции ще се прилагат.

Китай е водещ разработчик и износител на дронове. DJI Technology Co., един от най-големите конкуренти в глобалната индустрия, обяви през април 2022 г., че се оттегля от Русия и Украйна, за да предотврати използването на нейните дронове в битка.

"Рискът някои граждански безпилотни летателни апарати с висока спецификация и висока производителност да бъдат преобразувани за военна употреба непрекъснато нараства“, посочват от Министерството на търговията.

Ограниченията ще се прилагат за дронове, които могат да летят отвъд зоната на видимост на операторите или да останат във въздуха повече от 30 минути, имат приспособления, които могат да хвърлят предмети и тежат повече от седем килограма.

"След кризата в Украйна някои китайски компании за цивилни безпилотни летателни апарати доброволно преустановиха дейността си в зоните на конфликт“, посочват от търговското ведомство, като обвиняват Съединените щати и западните медии в разпространение на "фалшива информация“ за износа на китайски дронове.

В петък правителството защити отношенията си с Русия като "нормално икономическо и търговско сътрудничество“, след като в доклад на американското разузнаване се казва, че Пекин вероятно е предоставил оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения.

Докладът цитира руски митнически данни, които показват, че китайски държавни военни изпълнители са доставяли дронове, навигационно оборудване, части за изтребители и други стоки.

Администрацията на Байдън предупреди Пекин за неуточнени последици, ако подкрепи военните усилия на Кремъл. Докладът от миналата седмица не казва дали някоя от цитираните сделки може да предизвика ответни действия от страна на САЩ.

Китай "винаги се е противопоставял на използването на граждански дронове за военни цели“, се казва в позицията на Министерството на търговията. "Умереното разширяване на контрола върху износа на дронове от Китай е важна мярка за демонстриране на отговорността на една отговорна голяма държава.“

Украинското правителство се обърна към DJI през март 2022 г. да спре продажбата на дронове, които според тях руското министерство използва за насочване на ракетни атаки. DJI отхвърли твърденията, че има изтекла информация за военните позиции на Украйна към Русия.