Китайската страна може да участва в срещата на върха за Украйна, която властите на Саудитска Арабия организира този уикенд в Джеда, съобщава Reuters, като се позовава на официално лице от Берлин. Към настоящия момент обаче форматът на присъствието на Пекин на форума все още не е известен.

Източникът на агенцията твърди, че има "положителни сигнали" за присъствието на Китай на срещата като цяло. Според него самото събитие може да допринесе за консолидирането на мирните инициативи по украинския конфликт. Събеседникът подчертава, че форумът трябва да помогне за установяване на диалог между Украйна и страните от Глобалния юг.

Информация, че Китай може да участва в срещата на върха в Джеда, се появи в американския вестник The Wall Street Journal на 2 август. Според изданието на срещата се очаква специалният представител на страната за Евразийския регион Ли Хуей. Самата среща на върха ще се състои от 5 до 6 август и се очаква на нея да присъстват представители на около 30 държави. Саудитска Арабия вероятно ще информира Русия за резултатите от срещата, съобщи по-рано европейската редакция на изданието Politico.