Китайски военен самолет е изстрелял ракети пред канадски военен хеликоптер над международните води на Южнокитайско море миналата неделя, операция, която според канадските военни е била безразсъдна и е можела да доведе до свалянето на хеликоптера, съобщи CNN.

"Рискът за хеликоптера в този случай е сигналните ракети да попаднат в лопатките на ротора или в двигателите, така че това е категоризирано като опасно и нестандартно, непрофесионално", е коментирал майор Роб Милен, офицер по въздухоплаването на борда на фрегатата HMCS Ottawa на Кралските канадски военноморски сили, военният кораб, от който лети и хеликоптерът Sikorsky Cyclone.

Инцидентът е вторият от двете срещи на хеликоптера с изтребители J-11 на Военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия над международни води.

При предишен инцидент китайски изтребител се е приближил на 3 метра от американски бомбардировач B-52.

Майор Роб Милен е съобщил, че Канада и други държави многократно са виждали китайски самолети да се доближават до самолети с фиксирани крила, но рядко са виждали подобни действия срещу хеликоптер.

Първият инцидент е бил над международни води на разстояние 54 км от веригата острови Парасел в северната част на Южнокитайско море. Вторият инцидент също е бил над международни води на разстояние по-малко от 37 км от Парацелите. По това време военният кораб е действал в международни води на 160 км източно от Парацелите.

Канадският хеликоптер е търсил предварително открита подводница, когато са станали инцидентите, са заявили офицери на борда.