Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило 18 самолета на китайските ВВС, опериращи около Тайван и извършващи "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби в сряда, първата широкомащабна военна дейност след изборите в Тайван, пише Reuters.

Китай, който гледа на Тайван като на своя собствена територия, през последните четири години редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, докато се стреми да отстоява претенции за суверенитет, които правителството в Тайпе отхвърля.

В събота Тайван гласува за Лай Чин-те от управляващата Демократическа прогресивна партия (ДПП) като следващ президент, човек, когото Пекин многократно е критикувал като опасен сепаратист и причинител на война.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че около 19:50 ч. (11:50 GMT) в сряда е засякъл 18 самолета, включително изтребители Су-30, действащи край северен и централен Тайван и на югозапад от острова.

Единадесет от тези самолети пресякоха средната линия на Тайванския пролив или райони в близост, работейки с китайски военни кораби за извършване на "съвместни патрули за бойна готовност“, добави министерството.

Средната линия на пролива някога е служила като неофициална граница между двете страни, но китайски самолети сега редовно прелитат над нея. Китай твърди, че не признава съществуването на линията.

Тайван е изпратил собствени сили за наблюдение, съобщиха от министерството на отбраната.

По-рано в сряда китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че позицията на Пекин, че няма да се откаже от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, е насочена срещу чужда намеса и малък брой сепаратисти, но добави, че тайванците трябва да бъдат разубедени от "пристрастия“ срещу Китай .

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че във Вашингтон следят отблизо действията на Пекин и го призоваха да не използва изборите в Тайван като "претекст за ескалация".