Китай изгони деветима военни от парламента, включително четирима генерали от стратегическото ракетно подразделение на армията, в рамките на мащабна реорганизация след назначаването на новия министър на отбраната. Решението, обявено късно в петък (29 декември) от държавната информационна агенция Xinhua, дойде след заседание на Централния комитет на управляващата комунистическа партия.

Тяхното отстраняване е едно от поредицата преструктурирания на високо равнище във военното ведомство, откакто министърът на отбраната Ли Шанфу беше внезапно уволнен през октомври след месеци на спекулации за неговото местонахождение.

Назначен през март, Ли изчезна от общественото полезрение през август, преди да бъде официално уволнен през октомври.

В петък Пекин назначи Донг Джун за нов министър на отбраната, с което сложи край на продължилата месеци вакантна позиция на стратегическия пост.

През последните месеци се извършиха промени и в ръководството на тайните ракетни сили на Китай - армейското подразделение, което контролира ядрения арсенал на Пекин, след като медиите съобщиха за разследване за корупция, в което е замесен бившият му ръководител.

Деветимата уволнени в петък служители от Националния народен конгрес заседаваха в парламента като неизбираеми представители.