Китай и Виетнам се споразумяха да засилят сътрудничеството по въпросите на сигурността в хода си към превръщане в общност със "споделено бъдеще", обявиха те в сряда, когато китайският президент Си Дзинпин приключи посещението си в Ханой, предава Reuters.

По време на двудневното пътуване на Си до комунистическата съседна държава, близки по икономически интереси, но в противоречие за границите в Южнокитайско море, подписаха десетки договори за сътрудничество и се съгласиха да създадат повече горещи линии за обезвреждане на всякакви извънредни ситуации в оспорваните води.

В съвместно изявление от 16 страници страните, които споделят хилядолетна история на конфликти, обещаха да работят по-тясно за укрепване на връзките в отбранителната индустрия и обмена на разузнавателни данни.

Те обявиха, че целта им е отчасти да предотвратят риска от това, което те наричат "цветна революция", насърчавана от враждебни сили.

Те "обявиха създаването на стратегическа китайско-виетнамска общност за "споделено бъдеще“, за да насърчат надграждането на китайско-виетнамските отношения“, заяви Си Дзинпин пред председателя на парламента на Виетнам Вуонг Дин Хуе на среща по-рано.

Решението беше историческо събитие и присъединяването към такава общност беше "стратегически“ избор,  заяви премиерът Фам Мин Чин, когато се срещна със Си, който беше на първото си посещение тази година в азиатска държава.

Топлите коментари последваха месеци на разговори как най-добре да се опишат връзките. На китайски изразът "споделено бъдеще“ използва дума, означаваща "съдба“, но се превежда на виетнамски и английски като по-прозаичното "бъдеще“.

Си настоя силно за подобряване на отношенията, особено след като Виетнам издигна Съединените щати през септември до най-високото ниво в дипломатическата си класация, същото като това на Китай.

Тъй като Китай и Съединените щати се борят за влияние в стратегически разположената държава, пактовете отбелязват постижение за "бамбуковата" дипломация на Виетнам, въпреки че анализатори и дипломати казаха, че подобряването на отношенията може да бъде по-скоро символично, отколкото реално.

Посещението на Си във Виетнам, който е дом на нарастващ брой китайски производители, е едва четвъртото му посещение в чужбина тази година след пътувания до Русия, Южна Африка и Съединените щати.

Подписаните пактове обхващат възможни инвестиции в железопътни връзки и сигурност, както и три за телекомуникациите и "сътрудничество в областта на цифровите данни“, показва списък от виетнамските власти.

Подробности за сделките не са разкрити, но експерти и дипломати посочват, че пактовете за цифрова икономика могат да проправят пътя за китайска подкрепа за изграждане на 5G мрежа във Виетнам и инвестиции в подводна инфраструктура.

Сделките отразяват интересите и на двете страни, отбеляза Хунг Нгуен, специалист по проблемите на веригата за доставки в университета RMIT във Виетнам, тъй като Китай наскоро построи подводен център за данни край южния си остров Хайнан, докато Виетнам иска да развие своята инфраструктура.

Ключови цели за инвестиции могат да бъдат области като телекомуникационна инфраструктура, сателитниназемни станции за проследяване и центрове за данни, добави той.