Флотът на китайската брегова охрана навлезе в Арктическо море за първи път, за да извърши съвместни патрули с Руската Федерация, пише Reuters, позовавайки се на китайски държавни медии.

Отбелязва се, че пристигането на кораба "Мейшан“ в Арктика съвпадна с 75-ата годишнина на Китайската народна република и 75-ата годишнина на китайско-руските дипломатически отношения. Това следва подобни съвместни патрули, които двете страни провеждат в северната част на Тихия океан от 21 септември.

Reuters отбелязва, че корабоплаването в Арктика все повече се използва като алтернативен търговски път между Тихия и Атлантическия океан, тъй като глобалното затопляне свива ледниците и позволява на корабите да останат по-дълго в чисти от лед морета. В същото време, въпреки факта, че тези маршрути са много по-кратки, те са сложни и често изискват помощта на ледоразбивачи, за да помогнат на корабите да преминат покрай северното крайбрежие на Руската федерация.

"Китай и Русия си сътрудничат за разработването на арктически корабни маршрути, тъй като Русия се стреми да доставя повече петрол и газ на Китай в лицето на западните санкции, а Китай търси алтернативен корабен маршрут, за да намали зависимостта си от Малакския пролив в Югоизточна Азия“, се отбелязва в публикацията.