"Китай призова Съединените щати да спрат да използват въпроса за Южнокитайско море, за да всяват смут и раздор, да зачитат териториалния суверенитет, морските права и интереси на Китай в Южнокитайско море и да уважават усилията на регионалните държави за поддържане на мира и стабилността в този регион", предаде Xinhua.

Говорител на китайското външно министерство е направил забележките в отговор на изявление на Държавния департамент на САЩ, в което Китай е критикуван за възпрепятстването на филипински кораби, които се опитват да транспортират войски и доставки на аварирал военен кораб и за стрелба с водни оръдия.

В изявлението на САЩ се посочва, че подобни действия са "несъвместими с международното право" и "застрашават регионалния мир и стабилност", и се призовава Китай да спазва арбитражното решение за Южнокитайско море, издадено през 2016 г. В изявлението се посочва подкрепата на САЩ за "законните морски операции на Филипините" и се заявява, че въоръжено нападение срещу филипинската брегова охрана ще "задейства ангажиментите на САЩ за взаимна отбрана съгласно Договора за взаимна отбрана между САЩ и Филипините".

"В изявлението на Държавния департамент, без да се вземат предвид фактите, се атакуват легитимните и законни действия на Китай в морето, насочени към защита на неговите права и прилагане на закона, като в изявлението се изразява и подкрепа за незаконното и провокативно поведение на Филипините", е допълнил говорителят.

"Китай категорично се противопоставя на изявлението. На 5 август, пренебрегвайки многократните разубеждения и предупреждения на Китай, Филипините изпратиха два кораба, които навлязоха в съседните води на Аюнгин Шол и се опитаха да доставят материали за ремонт и укрепване на спрения военен кораб. Тези действия нарушиха суверенитета на Китай и Декларацията за поведението на страните в Южнокитайско море (ДОК). Корабите на Китайската брегова охрана (КБГ) ги спряха в съответствие със закона и ги предупредиха чрез подходящи правоприлагащи мерки. Техните маневри бяха професионални, сдържани и безупречни", е коментирал говорителят.