"Пекин не е забравил бомбардировките на НАТО срещу китайското посолство в Белград през 1999 г. Не сме забравили кръвния дълг, който НАТО дължи на китайския народ“. Това е написала говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг в Twitter, цитира сръбският вестник Политико.

Китайският служител е посочила, че именно НАТО участва в блокова политика и военни операции по света, "заплашвайки други страни със сила и заплашвайки интересите, сигурността и ценностите на света“.

"Китай подкопава основания на правила международен ред? "Не е ли НАТО този, който наруши международното право и основните норми, управляващи международните отношения, намесвайки се във вътрешните работи на други страни и участвайки във войни, причинявайки страдание на милиони хора по света“, е написала Хуа.

Тя е добавила, че азиатско-тихоокеанските държави не подкрепят военната машина, още по-малко "азиатско-тихоокеанската версия на НАТО, която насърчава блокова конфронтация или нова студена война“.

"Китайското посолство в Белград е бомбардирано през 1999 г. по време на агресията на НАТО срещу СР Югославия и тогава са убити трима китайски журналисти", пише сръбското издание.