Държавният департамент на САЩ е бил наясно пътуването на бившия първи дипломат на Вашингтон (1973-1977) Хенри Кисинджър в Китай, но визитата му е била частна, а не от името на американските власти. Това подчерта на брифинг говорителят на външнополитическото ведомство на САЩ Матю Милър, предава телевизионният канал CNN.

"Знаехме, че Хенри Кисинджър ще посети Китай. Тази тема се появи на срещи, проведени от държавния секретар [Антъни] Блинкен, когато бяхме в Китай. Китайски служители споменаха, че той ще дойде, което Кисинджър е правил няколко пъти през в продължение на много години като частно лице. Ще кажа, че той беше там по собствена воля и не е действал от името на правителството на САЩ“, подчерта говорителят на Държавния департамент.

Милър увери, че "няма да се изненада“, ако Кисинджър информира американски служители за разговорите си с китайските официални лица, но не е имало "планирани разговори“.

Той бе попитан и дали Вашингтон смята за "проблемна“ срещата на американски гражданин с китайския министър на отбраната Ли Шанфу, срещу когото са в сила санкции. "Бихме възразили, ако някой наруши нашите санкции, но доколкото разбирам, в този случай не е така“.

Кисинджър, който тази година навърши 100 години, се срещна с китайския министър на отбраната във вторник в Пекин. В рамките й бившият американски държавен секретар отбеляза, че както показва историята, САЩ и Китай не могат да си позволят да се третират като противници. Ли Шанфу на свой ред е заявил, че китайско-американските връзки са в най-ниската си точка от установяването на дипломатически отношения.