Ако Европа иска да гарантира сигурността си, Украйна трябва да бъде допусната в НАТО. Членството й ще бъде както в интерес на самия Киев, така и на Москва, а освен това ще се превърне в гаранция срещу евентуални опити на украинците в бъдеще да разрешават териториални спорове с военни средства. Това подчерта бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за британското списание The Economist. Уточнява се, че в края на април журналист на изданието е прекарал повече от осем часа в поредица от разговори с близо 100-годишния американски дипломат.

"Сега въоръжихме Украйна до такава степен, че накрая тя ще стане най-добре въоръжената страна в Европа с най-стратегически неопитно ръководство“, предупреди Кисинджър.

Той допусна, че в хода на войната Украйна ще може да си върне всички територии, загубени от 24 февруари 2022 година насам, но Руската федерация ще запази Крим. "Може да се получи  ситуация, при която Русия ще бъде недоволна [от изхода на конфликта] и в същото време да е така и в Украйна – нещо като баланс на недоволството. Така че за сигурността на Европа е по-добре Украйна да е в НАТО, където няма да може да взема решения по териториални претенции на национално ниво“, обяснява Кисинджър. Според бившия държавен секретар на САЩ украинското ръководство разбира, че оставайки извън военния блок на Запада, страната ще има повече свобода за дипломатически маневри.

"Това, което европейците говорят сега, според мен е опасно до степен на лудост, защото те казват: не ги искаме (украинците) в НАТО, защото е твърде рисковано. Но ще ги въоръжим до зъби и ще им дадем най-модерните оръжия. Не трябва да прекратяваме този [конфликт] по грешен начин", предупреди Кисинджър, обяснявайки какво има предвид под оставянето на Украйна извън Алианса.

"Резултатът трябва да бъде такъв, че Украйна да остане защитена от Европа и да не се превръща в отшелническа държава, която сама се грижи за себе си“, поясни бившият ръководител на американската дипломация.

Кисинджър призна, че е променил мнението си за членството на Украйна в НАТО. Според него трябва да се избегне ситуация, в която Украйна се превръща в извънблокова неутрална държава. "Преди исках Украйна да бъде неутрална. Но няма смисъл, когато и Финландия [се присъедини] към НАТО, а Швеция [е близо до присъединяването]. <...> Мога да очертая за вас принципите на укрепена независима Украйна , която ще има тесни връзки с Европа и ще бъде или тясно интегрирана с НАТО, или част от НАТО. Това не е идеален резултат. Това би било моята прогноза за това, което вероятно ще се случи“.