Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е провел телефонен разговор с новия си македонски колега Димитър Ковачевски, в който го е поздравил за поемането на длъжността и го е уверил в подкрепата на Гърция за европейската интеграция на РСМ, но само ако последната спазва Преспанския договор, пише гръцкото издание Protothema.

Мицотакис изрочно е подчертал, че тази подкрепа е пряко свързана с пълното, последователно и добросъвестно изпълнение на Договора за името, който също е част от процеса на присъединяване.

Както пише изданието, в хода на разговора е отбелязана взаимната воля за укрепване на многостранните и двустранни отношения и двустранното сътрудничество, с акцент върху икономическия и търговския сектор.

В изявление на правителството на Северна Македония във връзка с телефонния разговор между Ковачевски и Мицотакис се посочва, че двамата премиери са съгласни, че отношенията между двете страни са на отлично ниво и че партньорството ще продължи да се изгражда и укрепва.

"Премиерите Ковачевски и Мицотакис обсъдиха също икономическото сътрудничество, сътрудничеството в областта на енергетиката, културата и други важни области и се договориха да се срещнат на Делфийския форум в Атина през април 2022 г.“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов