Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова севернокорейските военни "да бъдат готови да отговорят на всяка провокация от страна на врага", съобщиха днес севернокорейските държавни медии, след като Пхенян обяви, че ще разположи по-мощни въоръжени сили и нови оръжия по границата с Южна Кореа, предаде Reuters.

Ким, по време на посещение в командването на военновъздушните сили на Северна Корея в Деня на военновъздушните сили на КНДР, е представил насоки за подобряване на бойните способности на армията, съобщи новинарската агенция KCNA.

Ким очерта оперативни и тактически мерки за противодействие на това, което заявява, че е "всяка военна провокация и заплаха от врага незабавно и със сила", според KCNA.

След това севернокорейският лидер е присъствал на демонстрационен полет на ВВС. Снимки, разпространени от държавните медии, показват Ким и дъщеря му, облечени в дълги кожени якета, да наблюдават демонстрациите. Ким е похвалил военновъздушните сили за "пълната готовност за изпълнение на бойните мисии" при всякакви условия.

Напрежението на Корейския полуостров се повиши, след като Северна Корея изстреля военен сателит в орбита миналия месец, което накара Южна Корея да спре ключова клауза в междукорейското военно споразумение от 2018 г. Оттогава Пхенян обяви, че вече не е обвързан от споразумението. 

Съединените щати и техните съюзници остро осъдиха изстрелването на първия военен сателит на Северна Корея в орбита като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Пхенян обаче обяви, че ще изстреля още военни сателити. 

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея заради изстрелването на нейния сателит. Южна Корея също наложи санкции на Северна Корея.