Държавните медии на Северна Корея са съобщили, че Ким Чен Ун е прегледал изображения на американска военноморска база в Пърл Харбър в Хавай и обекти на "основни цели" в Южна Корея. Според информацията снимките са направени от новия шпионски сателит на КНДР, пише France 24.

Пхенян успешно изстреля военен шпионски сателит в орбита тази седмица, но Сеул съобщи, че е твърде рано да се определи дали сателитът функционира, както твърди Северът.

Експерти посочват, че изстрелването на работещ разузнавателен сателит в орбита ще подобри способностите на Северна Корея за събиране на разузнавателна информация, особено над Южна Корея, и ще предостави важни данни във всеки военен конфликт.

По-рано Пхенян заяви, в рамките на часове след изстрелването във вторник, че на Ким са били показани снимки на американски военни бази в Гуам, направени от сателита, наречен "Malligyong-1".

В събота Северът заяви, че Ким е инспектирал изображения, направени при преминаването на сателита над Хаваите, включително тези на "военноморската база в Пърл Харбър, базата на военновъздушните сили "Хикам" в Хонолулу", според официалната централна новинарска агенция на Северна Корея.

Ким също е прегледал сателитните изображения на южнокорейския пристанищен град Пусан, които според Пхенян са направени около 10:00 часа сутринта в събота.

Изображенията включват снимки на американския ядрен самолетоносач USS Carl Vinson, твърди Пхенян.

Самолетоносачът е пристигнал във военноморската база Пусан във вторник, според армията на Сеул.

Ким също прегледа "основните целеви зони във вражеския регион" - имайки предвид юга - включително Джинхае, Пусан, Улсан, Поханг, Даегу и Гангненг, са добавили от агенция KCNA.