Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова за увеличаване на производството на ракети, за да помогне за осигуряването на "доминираща военна мощ" и готовност за война, съобщи държавната медия KCNA в понеделник, докато Южна Корея и Съединените щати се подготвят за годишни военни учения, предава Reuters.

Ким даде заповедта в рамките на визита на ключови фабрики за боеприпаси, които произвеждат тактически ракети, платформи за изстрелване на ракети, бронирани превозни средства и артилерийски снаряди в петък и събота.

Неговата полева инспекция беше последната от поредица от посещения на оръжейни фабрики, където той нареди масово производство на оръжия, и се случва дни преди Южна Корея и САЩ да започнат годишни военни учения, които Пхенян вижда като репетиция за война.

Ким отбеляза "важна цел за драстично увеличаване" на капацитета за производство на ракети, за да отговори на нуждите на разширените и подсилени военни части на фронтовата линия.

"Качествените нива на подготовката за война зависят от развитието на производството на боеприпаси и фабриката носи огромна отговорност за ускоряване на подготовката за война на нашите военни“, заяви той.

В други заводи Ким инспектира и кара нова бойна бронирана машина и похвали неотдавнашния напредък в модернизирането на производствените линии за РСЗО с голям калибър, отбелязва още KCNA.