Британският премиер Кийр Стармър ще проведе спешна среща с началниците на полицията в понеделник след дни на бурни антиимигрантски протести из Обединеното кралство, които се засилиха и сега демонстрантите опожаряват сгради, превозни средства и хотели, приемащи нелегални мигранти, пише Reuters.

През последната седмица избухнаха бунтове в малки и големи градове, след като три момичета бяха убити при нападение с нож в Саутпорт в Северозападна Англия, като досега са арестувани 420 души.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър заяви, че бунтовниците са се почувствали "окуражени от този момент да разпалват расова омраза", с хвърляни тухли по полицейски служители, плячкосани магазини и нападнати джамии и азиатски бизнеси.

През уикенда избухнаха бунтове в Ливърпул, Бристол, Тамуърт, Мидълзбро и Белфаст в Северна Ирландия, като предимно млади мъже, носещи балаклави и увити в британски знамена, хвърляха камъни и викаха "Спрете лодките“, препратка към мигрантите, пристигащи на южното крайбрежие през последните години.

В Родъръм, Северна Англия, протестиращи се опитаха да проникнат в хотел, в който са настанени мигранти.

Британският премиер Кийр Стармър в неделя осъди жестоките антиимиграционни бунтове, обхванали Обединеното кралство,

Полицията обвини онлайн дезинформацията, подсилена от високопоставени фигури, за стимулиране на насилието. Един от най-известните от тях, Стивън Яксли-Ленън, който ръководеше антиислямската група Лига за отбрана на Англия, беше обвинен от медиите за разпространение на дезинформация сред своите 875 000 последователи в социалната мрежа X.

"Лъжат ви всички“, написа Яксли-Ленън, който е известен с псевдонима Томи Робинсън. "Опитват се да настроят хората срещу мен. Имам нужда от вас, вие сте моят глас“.

Илон Мъск, собственикът на X, също изрази мнение за насилието. В отговор на публикация в X, която обвинява масовата миграция и отворените граници за безредиците във Великобритания, той написа: "Гражданската война е неизбежна“.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър заяви пред телевизионни оператори, че напрежението е засилено и разпалено онлайн и правителството ще търси решение на проблема с компаниите за социални медии.

"Мисля, че видяхте мрежи от различни лица и групи, които се опитваха да разпалят пламъците“, посочи тя пред Sky News, отклонявайки въпросите дали са били замесени чужди държави.

Тя призна, че хората имат възгледи и притеснения по въпроси като имиграцията, но все пак обвини екстремистки, расистки, насилствени групи за насилието.

"Разумните хора, които имат всички тези възгледи и опасения, не взимат тухли и не ги хвърлят по полицията“, посочи тя.