Британският министър-председател Кийр Стармър заяви, че ще бъде създадена "постоянна армия“ от специализирана полиция, която да се разправи с безредиците и че съдебната система ще бъде засилена, за да се справи със стотици арести, след като безредиците разтърсиха градове в цялата страна през последната седмица, пише Associated Press.

Стармър свика спешна среща след безредиците, които той смята за "крайнодясно престъпление“, което се дължи на дезинформация в социалните медии, която разпали гнева заради атака с нож в клас по танци, в резултат от която загинаха 3 момичета и бяха ранени 10 души.

В неделя гневни тълпи нападнаха два хотела, използвани за настаняване на търсещи убежище, като счупиха прозорци и запалиха огън, преди полицията да разпръсне тълпите и жителите да бъдат евакуирани. Десетки полицаи бяха хоспитализирани за наранявания през последните шест дни, след като бяха удряни с тухли, бутилки и големи дървени стълбове.

Повече от 375 души са били арестувани при хаоса досега и се очакват още, казват от Националния съвет на началниците на полицията.

Планът на Стармър за укрепване на наказателноправната система и осигуряване на бързо правосъдие е изправен пред значителни предизвикателства, тъй като съдилищата вече са заляти с дела и затворите са толкова пренаселени, че вече се разработват планове за предсрочно освобождаване на затворници, казва Касия Роуланд, старши изследовател в Института за Правителствен мозъчен тръст.

Стармър отхвърли призивите за повторно свикване на парламента, за да се справи с кризата или да изпрати армия. От офиса му казаха, че полицията може да се справи с безредиците.

NYT: Съдът в САЩ обяви Google за монополист в сферата на онлайн търсенето

Съдът в САЩ призна Google за монополист в онлайн търсенето, пише The New York Times.

Окръжният съд на Колумбия постанови, че компанията е платила милиарди долари на Apple и Samsung, за да направят своята търсачка опция по подразбиране на техните смартфони и браузъри, като по този начин ограничават възможностите на конкурентите.

Представители на Google заявиха, че не са съгласни с решението и планират да обжалват. Компанията казва, че предоставя "най-добрата търсачка" и че потребителите предпочитат Google, защото "го намират за най-полезен".