Украинският премиер Денис Шмигал осъди решението на Полша да разшири забраната върху износа на украинско зърно за Европейския съюз като "неприятелски и популистки ход", цитира Reuters, като се позовава на публикация на Шмигал в Twitter.

"По време на този критичен момент Полша възнамерява да продължи да блокира износа на UA (украинско) зърно за ЕС. Това е неприятелски и популистки ход, който ще засегне сериозно глобалната продоволствена сигурност и икономиката на Украйна“, e написал той в Twitter.

Пет централноевропейски държави, сред които и България искат забраната на Европейския съюз за внос на зърно от Украйна да бъде удължена поне до края на годината. Забраната изтича на 15 септември.

Полша няма да отмени забраната на 15 септември, дори ако ЕС не се съгласи с удължаването й, е заяви в сряда премиерът Матеуш Моравецки.

Шмигал призова партньорите на Украйна и изпълнителната Европейска комисия да осигурят безпрепятствения износ на всички украински селскостопански продукти за ЕС.

"Това е акт на солидарност не само с Украйна, но и със света, който разчита на нашето зърно“, е допълнил той.

Поддържането на износа е важно за Украйна, особено след като Русия се оттегли от сделка, позволяваща безопасни доставки на украинско зърно през Черно море.

Износът на селскостопански продукти е от решаващо значение за икономиката на Украйна, съставлявайки около 12% от брутния вътрешен продукт преди инвазията на Русия през февруари 2022 г. и около 60% от целия износ.

На 19 юли Денис Шмигал е провел среща с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Продуктивен разговор с Урсула фон дер Лайен за насърчаване на износа на украински селскостопански продукти. Договорихме се за опростяване на процедурите, разработването на нови контролно-пропускателни пунктове и логистични маршрути. Координирахме подготовката на новия финансов инструмент Ukraine Facility (програма за финансиране на бюджетния дефицит - бел. ред.) за икономическо развитие", е съобщил тогава Шмигал.

"Европейският съюз трябва да увеличи износа на украинско зърно по суша след решението на Русия да се оттегли от т.нар. зърнена сделка и да засили военната подкрепа за Киев". Призова Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигуност Жозеп Борел.