Римският папа Франциск призова "наследниците на великата Майка Русия да продължат напред“ в рамките на онлайн изказването си на Всеруската среща на католическата младеж, което накара Министерството на външните работи на Украйна да го обвини, че разпространява "руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“, пише "Украинская правда“.

"Вие сте наследници на велика Русия. Велика Русия на свети владетели, велика Русия на Петър I, Екатерина II, онази империя - велика, просветена, велика култура и велика човечност. Никога не се отказвайте това наследство, вие сте наследници на великата Майка Русия, давайте напред. И благодаря. Благодаря ви за начина, по който сте, за начина, по който сте руснаци“, заяви Франциск в рамките на речта си.

От МВнР на Украйна изразиха "съжаление във връзка с това, че рисмкият папа Франциск разпространява руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“.

Трябва да се отбележи, че информационният портал на Светия престол Vatican News публикува текста на обръщението на папата на своя уебсайт, но този пасаж липсва в него. В същото време в мрежата има видео откъс от обръщението на папата с този цитат.

Николенко отбеляза, че "Кремъл оправдава убийствата на хиляди украинци и украински жени и унищожаването на стотици украински градове и села с такава империалистическа пропаганда, "духовни връзки“ и "нужда“ да се спаси "великата майка Русия“.

"Жалко е, че руските великодържавни идеи, които всъщност съзнателно или несъзнателно са причина за хроничната агресивност на Русия, идват от устата на папата, чиято мисия според нашето разбиране е именно да отвори очите на руската младеж за разрушителния курс на сегашното руско ръководство“, заяви Николенко.