На Бахмутското направление Русия активно използва химическо оръжие срещу украинските военни. Това заяви говорителят на ВСУ на Таврическото направление Алексей Дмитрашковски, цитиран от РБК-Украйна.

По непотвърдена информация става въпрос за химическия елемент Люизит.

"Ситуацята на Бахмутското направление е сложна. Врагът все повече използва химически оръжия. Например, елементът, наречен условно люизит, се използва при артилерийски обстрел", заяви Дмитрашковски.

Той отбеляза, че вече има жертви на този химически елемент.

"Симптомите му са гадене, повръщане и загуба на съзнание“, добави говорителят.

Химически люизитът е производно на тривалентен арсен, чиито съединения са силно токсични.

През 1993 г., в резултат на подписването на Конвенцията за химическите оръжия, използването на люизит като химическо оръжие беше забранено. Той беше включен в списък 1, който регулира производството и обращението на опасни вещества.

Той няма почти никакво скрито действие, признаци на увреждане се появяват 3-5 минути след като попадне по кожата или в тялото. Тежестта на лезията зависи от дозата и времето, прекарано в атмосфера, замърсена с люизит. При вдишване на пари или аерозоли първо се засягат горните дихателни пътища.

При леко отравяне лезията може да изчезне след няколко дни. Тежкото отравяне е придружено от гадене, главоболие, загуба на глас, повръщане, обща слабост. Спазмите в гърдите и задухът са признаци на тежко отравяне. Органите на зрението са много чувствителни към люизит, попадането на капка отрова в очите води до загуба на зрение след 7-10 дни.