Украйна провежда консултации със съюзническите държави за създаването на "щит за противовъздушна отбрана“ над западните райони на страната, разкри министърът на отбраната Рустем Умеров след заседание на Съвета Украйна-НАТО. Той припомни, че съответното събитие се случи след масирана атака на руските войски, в рамките на която Москва използва общо над 200 ракети и дронове, предава УНИАН.

"Информирах моите партньори за текущата ситуация по отношение на доставките на системи за противовъздушна отбрана и ракети-прехващачи за тях. Трябва да укрепим нашата противовъздушна отбрана. Продължаваме и консултациите, по-специално в двустранни формати, за създаването на "щит за противовъздушна отбрана“, така нареченият "пояс за сигурност“ над западните райони на страната“, написа той.

Ръководителят на украинското министерство на отбраната благодари на съюзниците за оказаната и обещаната подкрепа. Според него все повече партньори подкрепят премахването на ограниченията за използване на далекобойни оръжия от въоръжените сили на Украйна на територията на Русия.