Русия и Украйна размениха по 95 пленници, съобщава УНИАН.

"Продължаваме да връщаме нашите хора у дома. Още 95 защитници са освободени от руски плен. Това са войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), граничари“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в своя Telegram канал.

Той благодари на ОАЕ за посредничеството за обмена.

"Благодарен съм на нашия екип, който участва в обмена, и на Обединените арабски емирства за посредничеството при това освобождаване. Търсим всички, които може да са в плен. Длъжни сме да върнем всички“, допълни той.

Координационният щаб за лечение на военнопленниците съобщи, че сред завърналите се от плен са 49 войници от ВСУ, включително участник във "въздушния мост“, който доброволно е летял с хеликоптер до "Азовстал“, за да помогне на блокираните там части, двама от Военновъздушните сили, 21 от Националната гвардия, 10 моряци, седем от Войските на териториалната отбрана, петима граничари, двама от Държавната спецслужба и един защитник от доброволческо формирование.

Всички освободени този път са мъже: 88 редници и сержанти, седем офицери.                                                                                                                                 

Освен това сред освободените 23 души са защитавали Мариупол, 13 от тях са били защитници на "Азовстал“, 41 са воювали на Донецко направление, по деветима - в Луганск и Запорожие, по трима в Херсон и Харков.