Русия е събрала 100 000 войници и се опитва да пробие отбраната на Киев в района на Харков, пише европейската редакция на Politico.

Докато Украйна съсредоточава контраофанзивните си усилия на южния фронт, силите на Москва проучват отбраната на Киев на изток, в посока Купянск, заяви говорителят на командването на украинската армия Изток Сергей Череватий.

По думите му, Русия е събрала в района около 100 000 войници, 900 танка и 555 артилерийски системи.

"Те концентрират всичко, за да пробият нашата защита. Нашите войници са твърдо в отбрана. Те не позволяват на врага да вземе инициативата“, отбеляза Череватий.

Купянск, град в района на Харков в Украйна, беше важен логистичен център и маршрут за доставки за руските сили на изток, докато Киев не го превзе по време на контранастъплението миналата есен.

Командващият сухопътните сили на украинската армия генерал Александър Сирски също твърди, че Русия е съсредоточила силите си за атака в посока Купянск, но засега не е успяла да пробие.

Сирски командва операциите на Украйна около ключовото бойно поле Бахмут, където Киев обяви, че е успял да овладее инициативата и да си върне възвишенията около разрушения град, след като Русия го окупира по-рано тази година.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Ана Маляр подкрепи тази гледна точка, като каза: "Веднага щом овладеем оперативната инициатива и започнем да напредваме, врагът незабавно се активира в нови направления, за да отвлече вниманието и да привлече нашите сили там.“