Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Алексей Данилов заяви, че въоръжените сили на страната имат "огромни успехи на Кримското направление“, предава Укринформ.

"Сега имаме огромен успех в кримското направление.

Ние непрекъснато обръщаме внимание, когато става дума за сушата. Но що се отнася до унищожаването на Руската федерация, унищожаването на техните активи на територията на Крим и унищожаването на Черноморския флот, това са огромни постижения на страната ни.

Данилов изрази увереност, че ще има още "добри новини“ по отношение на унищожаването на руснаците и ресурсите й на Кримското направление.

На 4 ноември в аКрим се чуха експлозии. Командващият ВВС на украинските въоръжени сили Николай Олешчук заяви, че украински пилоти са нанесли въздушни удари по инфраструктурата на корабостроителницата "Залив" в Керч. По това време не беше известно със сигурност дали корабът е унищожен.

Вечерта на 4 ноември руското министерство на отбраната съобщи, че кораб на руския Черноморски флот, който се намира в корабостроителницата в Керч, е "повреден“.

Сутринта на 5 ноември Олешчук потвърди, че украинските военни са потопили един от най-модерните кораби на руския Черноморски флот - носител на крилати ракети "Калибър".

Сателитни изображения от 5 ноември показват повреден обект в завода и военен кораб, който също изглежда повреден.

В интернет се появиха и снимки на унищожения малък ракетен кораб "Асколд“.