Кеймбриджкият речник определи "халюцинация“ за дума на годината, тъй като терминът получи нова допълнителна дефиниция за изкуствен интелект (ИИ), произвеждащ невярна информация, съобщава британският вестник The Independent.

Традиционното определение за "халюцинация“ е усещането, че виждате, чувате, чувствате или помирисвате нещо, което не съществува, обикновено поради медицинско състояние или заради въздействието на различен вид хапчета/наркотици.

Новото допълнително определение в Кеймбриджкия речник е: "Когато ИИ халюцинира, той произвежда невярна информация“.

Това следва нарастване на интереса към инструменти за ИИ като ChatGPT, като общественото внимание се измества към ограниченията на ИИ и как те да бъдат преодолени.

Инструментите за ИИ, особено тези, които използват големи езикови модели, са доказали способността си да генерират правдоподобна проза, но често го правят, като използват фалшиви, подвеждащи или фиктивни "факти“.

"ИИ е страхотен в обработката на огромни количества данни, за да извлече конкретна информация и да я консолидира. Но колкото по-оригинални поискате от тях да бъдат, толкова по-вероятно е да се заблуждават“, казват лингвистите.