Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще назначи нов премиер на страната до края на деня, съобщава телевизионният канал BFM TV.

Очаква се Елисейският дворец да излезе с комюнике с решението на президента между 17:00 и 20:00 часа местно време (18:00-21:00 часа българско време). Най-вероятно, отбелязва BFM TV, премиерският пост ще бъде зает от републиканеца Ксавие Бертран.

По-рано бе съобщено, че президентът на Франция продължава консултациите с партийни лидери и други политически фигури по въпроса за назначаването на нов министър-председател, опитвайки се да разбере дали републиканецът Ксавие Бертран или бившият социалист и министър-председател на Франция през 2016-2017 година Бернар Казньов са подходящи за поста.

На предсрочните парламентарни избори на 7 юли пропрезидентската коалиция "Заедно“ загуби от блока на левите партии "Нов народен фронт“, който включва по-специално ултралявата "Непокорена Франция“. На трето място се нареди националистическата партия "Национално обединение“. Нито една политическа сила не спечели абсолютно парламентарно мнозинство.