В необичаен съдебен процес Ватиканът предприе действия срещу един от най-яростните вътрешни критици на папа Франциск. Италианският епископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на папа Франциск, е признат за виновен в схизма и отлъчен, съобщи в петък (5 юли) в прессъобщение доктриналната служба на Ватикана, предава Reuters.

Вигано, който беше лоялен към предишния папа Бенедикт XVI, призоваваше папата да се оттегли и го критикуваше остро, включително го нарече "слуга на Сатаната" и "лъжепророк".

Епископ Вигано, бивш посланик на Светия престол във Вашингтон в периода 2011-2016 г., изчезна от публичното пространство през 2018 г., след като заяви, че папата е знаел от години за сексуалните нарушения на американски кардинал и не е направил нищо по въпроса.

Ватиканът отхвърли обвинението в прикриване на сексуално провинение и миналия месец призова Вигано да отговори на обвиненията в разкол и отричане на легитимността на папата. В краткото си изявление от петък доктриналната служба предава, че отказът на епископа да признае и да се подчини на папа Франциск е ясен от публичните му изявления.

"След приключването на наказателния процес Негово Високопреосвещенство архиепископ Карло Мария Вигано беше признат за виновен в нарушаване на канона за схизмата", се посочва в комюникето, като Ватиканът допълва, че той е отлъчен от Католическата църква.