Консерваторите от управляващата партия "Нова демокрация“ (НД) водят пред СИРИЗА с повече от 10 процента, според проучване на MRB, публикувано в петък и цитирано от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Според допитването, проведено от 1 до 10 декември, ако изборите се проведат днес, 31,3 процента са заявили, че биха гласували за НД, 21,2 процента за СИРИЗА и 10,5 процента за лявоцентристката коалиция "Движение за промяна" (KINAL).

Според допитването Гръцката комунистическа партия (KKE) ще събере 4,6 процента, националистическата "Гръцко решение“ 3,9 процента и Mera25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис 3 процента.

Междувременно данните на MRB, събрани от 13-14 декември, след избирането на Никос Андрулакис за нов лидер на KINAL, дават на консерваторите малко по-силна преднина.

Според проучването 30,7% са заявили, че биха гласували за НД, 19,7% за СИРИЗА и 13,5% за КИНАЛ. Междувременно 4.1 заявиха, че ще гласуват за KKE, 3,8 процента за "Гръцко решение“ и 2,7 процента за Mera25.

Партиите трябва да спечелят поне 3 процента, за да влязат в парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков