Външният министър на Република Кипър Никос Христодулидис публикува изявление в неделя, в което разкрива, че е подал оставката си преди няколко дни и намекна за възможна кандидатура за президент на изборите през 2023 г, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

"Моята оставка е резултат от поредица от събития и изявления, публични и други, които наскоро се разиграха и засегнаха сериозно важната роля на правителството“, заяви Христодулидис, добавяйки, че "целта ми винаги е била да прилагам политики без диви зверове и без преобладаването на онези, които показват зъбите си ненужно."

Христодулидис коментира и предстоящите президентски избори през 2023 г. и намекна, че ще участва в тях. Той обаче подчерта, че се интересува само от президентството на Кипър, а не от управляващата политическа партия "Демократично движение" и посочи настоящия кипърски президент Никос Анастасиадис като прецедент за обединяването на двата поста.

"Мога честно да заявя, че бих се интересувал от президентските избори през 2023 г., особено ако номинацията ми може да доведе до по-широко сътрудничество“, каза напускащият министър, преди да заключи, че "кипърското общество няма нужда от акули, а от добър капитан, който може да обедини широки политически сили и да изгради силни основи за сътрудничество, както вътрешно, така и международно.

Йоанис Касулидес, предшественикът на Христодулидес като външен министър ще го наследи на поста. Касулидис има много опит, като е бил министър на външните работи общо 11 години (1997-2003, 2013-2018).

Превод и редакция: Юлиян Марков