Все още димящият ферибот Euroferry Olympia ще бъде изтеглен до по-безопасно пристанище, за да се улесни работата на пожарникарите и спасителите, докато надеждите за намиране на 10 изчезнали пътници започнаха да избледняват във вторник, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Според Министерството на корабоплаването местоположението на ферибота - на север от йонийския остров Корфу - пречи на противопожарната служба да потуши напълно пожара, който вече е отнел поне един човешки живот.

Целта сега е фериботът да бъде изтеглен до пристанището Платигиалос на западния континентален бряг на Гърция. При продължаване на операцията ще бъде осигурена квартира и на близките на изчезналите пътници, които чакат новини от близките си, съобщиха от министерството.

Пожарът на Euroferry Olympia, плаващ под италиански флаг, избухна на 18 февруари, докато плаваше към италианското пристанище Бриндизи.

Около 280 пътници и екипаж бяха спасени от кораба, включително шофьор на камион, който беше намерен в неделя, същия ден, когато един от колегите му беше намерен мъртъв в кабината на превозното си средство.

Според противопожарната служба издирването на останалите 10 изчезнали пътници не може да продължи, докато огънят не бъде овладян по-пълно, което е невъзможно в настоящата ситуация.

Превод и редакция: Юлиян Марков